Érsek Árpád:

A komáromi híd

A Szlovák Állami Hírügynökség (TASR) 2013.11.28-án tájékoztatott a szlovák és a magyar fél egybehangzó véleményéről azzal kapcsolatban, hogy az új komáromi Duna-hidat Szlovákia és Magyarország közös befektetéseként, európai uniós pénzek felhasználásával kell megépíteni. Ez volt az eredménye a szlovák-magyar szakértői munkacsoport egyeztetésének, amely a komáromi híddal kapcsolatos feladatok összehangolását végzi.

 

Ján Počiatek közlekedési miniszter a 2013 májusában benyújtott interpellációmra válaszolva azt nyilatkozta, hogy a komáromi híd építését legkorábban 2016-ban kezdhetik el a rendelkezésre álló forrásoktól függően.

 

2011.2.23-án a szlovák közlekedési minisztérium államtitkáraként részt vettem a szlovák-magyar szakértői munkacsoport komáromi ülésén az új komáromi Duna-híd megépítésével kapcsolatban. Ezen az ülésen hangsúlyozták, hogy szükség van a kormányközi megállapodás mielőbbi aláírására, amely jelentős mértékben hozzájárulhatna az előkészületi munkák felgyorsításához. Ezt a megállapodást a két fél 2012 októberében aláírta.

2011. március 22-én, tehát államtitkárságom idején szakértői tárgyalások zajlottak az új komáromi Duna-híd megvalósításának lehetséges harmonogramjáról. Már akkor megállapodás született, hogy a beruházást a 2014-2020-as tervezési időszakban európai uniós forrásokból valósítják meg.

 

Úgy látom, hogy a komáromi híd esetében is fölösleges időhúzás zajlik, a hídépítés megkezdésének 2016-ra halasztása csak időveszteség. Már a 2012 januári döntést is a hídépítés megkezdéséről 2014 márciusában annak alapján hoztuk meg, hogy milyen állapotban volt az építkezés előkészítése a szlovák oldalon. Hangsúlyozom, hogy az elmúlt másfél éves időszakban csak most került sor a tárgyalások megújítására, amelynek következtében a tényleges építési munkálatok megkezdése 2016-ra tolódik.

 

Ezúton szeretném figyelmeztetni az illetékeseket, hogy szükség van a Révkomáromot elkerülő körgyűrű kiépítésére, amely az új Duna-hídon keresztül az R7-es gyorsforgalmi útra fog csatlakozni.  

Nem vonom kétségbe, hogy egy nagy volumenű építkezés és különösen egy folyóhíd megépítése rendkívül igényes feladat, ami a komáromi híd esetében még bonyolultabb, mivel két ország közös projektjéről van szó. De hiányolom a részt vevő felek aktivitását és a rendelkezésre álló idő lehető leghatékonyabb kihasználását.

 

Érsek Árpád

A Híd parlamenti képviselője

 

Tags: 

Árpád Érsek

 

Szerző: Érsek árpád  2013.12.05. 14:09 komment

süti beállítások módosítása